Ziua de naștere a ursului polar
Se sărbătorește pe 29 decembrieUrșii polari sunt prădători polari și cei mai mari de pe pământ.
Greutatea lor variază între 500-800 kg. Datorită lânii lor groase și calde, habitatele lor sunt situate de-a lungul țărmurilor nordice ale Eurasiei și ale Americii, pe ghețari. Sunt excelenți înotători. Se hrănesc cu carne, vânând foci și pește. În total sunt 22-30 de mii de urși polari, iar în Rusia sunt aproximativ 5-7 mii.
În fiecare an, femela dă naștere la 2-3 pui, exact la timp pentru decembrie. În această lună s-a decis stabilirea sărbătorii de aniversare a Ursului Polar. Inițiatorii au fost World Wildlife Fund (WWF) și Marine Mammal Council din Rusia. Din 2008, sărbătoarea are loc pe 29 decembrie. Sărbătoarea este sărbătorită pe întreg teritoriul arctic al Rusiei de către angajații stațiilor de mediu, laboratoare, precum și participanții la proiectele de salvare a urșilor polari.
Din păcate, populația de urși polari scade lent. În fiecare an se nasc 5 mii de pui, dar nu toți supraviețuiesc până la vârsta adultă. Femelele se pot reproduce numai la vârsta de 5-6 ani. În plus, exterminarea lor de către braconieri pentru carne și piei a fost imposibil de oprit de câteva decenii. Dar principalul motiv al morții animalelor este topirea globală a ghețarilor. Dar animalele cu picior strâmb își duc modul de viață pe baza lor. Poluarea umană duce, de asemenea, la moartea prădătorilor albi.
Ursul polar este inclus în Cartea Roșie a Rusiei. Este interzisă distrugerea acestuia. Dar nu toate țările sunt solidare. De exemplu, în America de Nord există anumite reguli conform cărora este legal să ucizi un animal alb în scopul autoapărării. Uneori, locurile în care vânează prădătorii sunt acoperite de gheață, iar prinderea prăzii devine imposibilă, atunci animalul flămând merge la oameni, scotocește prin gunoi și devine o victimă a autoapărării umane.
Grădinile zoologice moderne din întreaga lume încearcă în toate modurile posibile să susțină această specie. Dar păstrarea prădătorilor arctici în captivitate, cu atât mai puțin reproducerea lor, nu este ușoară. Deoarece în condiții naturale animalele sunt obișnuite cu un stil de viață activ, merg sute de kilometri și vânează zile în șir după mâncare. Grădinile zoologice încearcă să-și diversifice viața în captivitate - extinzându-și țarcurile, furnizând hrană în incintă, imitând condițiile naturale.
Pe teritoriul Federației Ruse au fost create organizații speciale pentru a proteja și a efectua cercetări asupra urșilor polari. Printre acestea se numără Societatea Geografică Rusă, Institutul de Ecologie și Evoluție, numit după A.N. Severtsov, proiect de stat „Patrula Urșilor”, Consiliul Mamiferelor Marine, Parcul Național Arctic Rus, „Rezervațiile Naturale Taimyr”. Sarcina lor este să studieze viața urșilor, să protejeze animalul de acțiunile umane și, de asemenea, să educe oamenii despre regulile de comportament în jurul prădătorului arctic.
Alte sărbători pe 29 decembrie
- Ziua internațională a violoncelului
- Ziua serviciului de selecție psihologică profesională a Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse
- Ziua „Trebuie de făcut mult mai mult!” (Încă trebuie să facem ziua)
- Ziua Recuperării pentru recunoștința uitată
- Maslenița a Postului Nașterii Domnului în Armenia
- Ziua Constituției Irlandei
- Conform calendarului popular - Agey Inesey
- Ziua Memorială a Profetului Hagai
- Ziua Memorială a Sfintei Sofia din Suzdal
- Ziua Memorială a Fericitei Regine Teofania a Bizanțului
- Ziua de comemorare a Sfântului Mucenic Marin al Romei